29512630_10215571191738606_2162484965177991828_n

Cara sesuatu krisis diuruskan juga mampu mempengaruhi penjenamaan sesuatu jenama.

Ia akan menentukan sama ada imej dan reputasi jenama itu akan pulih atau semakin rosak di mata pelanggan.

Sewaktu berlakunya tragedi kemalangan maut pesawat AirAsia di Indonesia pada tahun 2014, cara AirAsia mengurus krisis tersebut telah mendapat maklumbalas positif dari pihak berkuasa, keluarga mangsa dan pihak media. Malah ia dibandingkan dengan cara kerajaan Malaysia dan MAS menangani krisis tragedi MH370 yang hilang sebelum itu.

Antara langkah pertama yang diambil oleh AirAsia adalah Tony Fernandes selaku Ketua Pegawai Eksekutif mengambil tanggungjawab sepenuhnya terhadap tragedi tersebut dan tampil membuat kenyataan awal yang disiarkan oleh Wall Street Journal seperti berikut :

‘Saya benar-benar meminta maaf terhadap apa yang sedang mereka (keluarga mangsa) lalui. Saya pemimpin syarikat ini, saya mengambil tanggungjawab sepenuhnya’.

Tony Fernandes juga segera turun untuk berjumpa keluarga mangsa, pihak berkuasa Indonesia, media dan menghabiskan banyak masa bersama mereka. Kebajikan keluarga mangsa diberi perhatian dengan menyediakan penginapan, makan minum, pengangkutan dan pembayaran pampasan awal.

Setiap keluarga dikhaskan seorang pekerja AirAsia bagi mengurus keperluan mereka.

Keluarga mangsa juga bebas untuk datang berjumpa Tony Fernandes dan beliau turut berhubung secara peribadi dengan sebahagian dari mereka melalui Whatsapp.

AirAsia tidak melantik pegawai tinggi yang lain untuk menjadi jurucakap syarikat, sebaliknya hanya Tony Fernandes sebagai ketua syarikat tampil menjadi jurucakap utama AirAsia.

(Petikan dari ebook ‘Membina Bisnes Gaya AirAsia’. Untuk membeli, klik di sini. Ebook percuma ‘13 Kisah Inspirasi Usahawan Cina Berjaya’ dengan setiap pembelian).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *